Consommé z perliczki
Dzisiaj gotujemy: Consommé z perliczki z bazyliowymi kluszeczkami kładzionymi 🥣
Przepis na kluseczki:
2 szklanki mąki pszennej
Krążek ricotty
2 jajka
Dwie garści bazylii
Łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Bazylię zmiksuj z jajkami przecedź przez sito
2. Bazyliowe jajka wymieszaj z mąką i serem a następnie dodaj sól
3. Wymieszaj dokładnie aż uzyskasz jednolitą wilgotną masę. Pozwól masie odpocząć w lodówce przez ok 30 minut
4. Za pomocą łyżki do zupy wykładaj kluski na gotującą się wodę.
5. Kluski gotuj przez ok 6 minut
6. Przed wyjęciem klusek z wody przekrój jedną na próbę i sprawdź czy się ugotowały
7. Polej kluski olejem żeby się nie skleiły
8. Serwuj kluski z rosołem z perliczki i paroma listkami bazylii
Enjoy ✨